НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ориз - 400 г арборио
- гъби - 500 гр.
- лук - 1 глава
- масло - 50 гр.
- зехтин - 1 с.л.
- бяло вино - 1 ч.ч.
- гъбен бульон - 1 л. (2 кубчета)
- пармезан - 100 гр.
- черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се нарязва надребно и се запържва в дълбок тиган със заехтина и маслото.
Почистените и нарязани гъби се добавят в тигана и се задушават за няколко минути.
Добавя се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен.
Добавя се чашата бяло вино и след като се изпари, котлонът се намалява и се добавя постепенно от топлия гъбен бульон. Целта е бульонът постепенно да се поеме от ориза, при непрекъснато разбъркване.
Когато целия бульона е поета от ориза, тиганът се дърпа от котлона и се добавя настъргания пармезан, сол и смлян черен пипер.
При сервиране на всяка порция ризото се добавя допълнително пармезан и по желание магданоз или босилек за цвят.
КУПИ НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ